FRANK KRAMER.....

Blauw-Wit, FC Amsterdam, MVV, Telstar, Volendam en Haarlem


Wie kende of kent hem niet. De voetballende entertainer. Geboren Amsterdammer in 1947 maar als je het over zijn mooiste voetbalperiode begint steekt Volendam er met kop en schouder boven uit. Hij begon zijn voetbalcarriere bij Blauw Wit in Amsterdam.  

Voor aanvang van het seizoen 72-73 vertrok hij naar FC Amsterdam. Echt geweldig was het daar niet want in december 1973 werd hij verhuurd aan het Maastrichtse MVV waar hij samen ging spelen met de Limburgse sterren Brokamp en Bonfrere.

Bij FC Amsterdam boterde het niet tussen Kramer en trainer van de Meent. Hij verkast aan het begin van het nieuwe seizoen voor ongeveer 25.000 gulden naar de witte leeuwen, oftewel Telstar.

In de tussentijd houdt Kramer zich ook bezig met andere zaken en gaat zingen bij de band Full House. Dat resulteerd in 1976 zelfs in een grote hit. Standing on the inside. Wie kent het nummer niet.

De momenten-voetballer Kramer was een echte alles of niets speler zoals hij het zelf omschrijft. Met snelheid als gevaarlijkste wapen ging hij niet voorop in de strijd als het eens even wat minder liep tijdens een wedstrijd.

Tijdens een oefenwedstrijd met Telstar tegen Volendam draaide hij geweldig, alles lukte in deze wedstrijd en dat resulteerde aan het einde van het seizoen in een transfer richting de dijk in Volendam. In Volendam trof hij een geweldige sfeer iets waar hij echt gevoelig voor was. Dat wil niet zeggen dat hij altijd een basisplaats had.

Na een mooie en goede in Volendam durfde Haarlem het nog aan om Kramer op 35 jarige leeftijd voor één seizoen te contracteren. Na een goed jaar bij Haarlem gingen de voetbalschoenen aan de wilgen en was het betaald voetbal avontuur ten einde. Hierna stortte hij zich vol overgave in de showbizz wereld. Met Avro's sportpanorama, Hints, Boggle en de grote Frank Kramer show presenteerde hij zich zonder bal aan het grote tv publiek.

Frank Kramer was de laatste jaren voor zijn pensioen commentator bij Eurosport en er kwam in 2019 de biografie "Eeuwig op de vlucht, een toevalstreffersleven' van hem uit.