Ruud Geels wat kon die koppen.....

29-11-2021

Ruud Geels geboren 28 juli 1948 in Haarlem, begon zijn betaald voetbalcarrière in 1964 bij Telstar in Velsen. Het werd geen HFC Haarlem aangezien hij in een echte EDO buurt woonde en dan was Haarlem geen optie. Dat is heden ten dage wel anders geworden. Hij was spits van beroep en nadat hij in het seizoen 64-65 in de eerste acht wedstrijden vijf doelpunten voor Telstar had gemaakt kreeg Feyenoord interesse in de goaltjesdief. Na enkele gesprekken vertrok hij voor 165.000 gulden naar Rotterdam. Het was een grote uitdaging om spits bij het grote Feyenoord te worden. Hij had wel de pech dat hij de Zweed Ove Kindvall uit het elftal moest spelen. Geen eenvoudige opgave.

Toch kwam hij bij Feyenoord in vier seizoenen nog tot het respectabele aantal wedstrijden van 89 en wist daarin toch nog 46 goals te maken. Ook in de Europese wedstrijden liet hij van zich spreken. Zes goals in vijf wedstrijden. In 1968-1969 won hij met de club van Rotterdam Zuid de KNVB-beker en het landskampioenschap. Na vier seizoenen vond hij het welletjes en vertrok in 1970 naar Go-Ahead waar Barry Hughes de scepter zwaaide, een goede keus want daar kwam hij meer aan spelen toe. Een jaar later werd de naam Go-Ahead Eagles geïntroduceerd.

In de Adelaarshorst bleef de kopspecialist twee seizoenen. Ook daar was de goalgetter trefzeker. Hij maakte er 35 in Deventer en werd daarmee beloond met een transfer naar het Belgische Club Brugge. In de Hanzestad Brugge verbleef de bakkerszoon ook twee seizoenen. In 65 wedstrijden vond hij 33x het net. Toch vertrok hij ook in België weer na twee seizoenen. Geels vond zichzelf geen echte vedette. Later vertelde hij eens dat hij zich in een voetbalshirt nooit echt happy heeft gevonden. Altijd maar worden te uitgescholden door de supporters van de tegenpartij voor "kale" sneed hem door zijn ziel. Wel werd hij met Brugge landskampioen in 1973.

De klassieke midvoor werd vanaf 1974 ook af en toe opgeroepen voor het Nederlands elftal. Hij zat ook bij de selectie voor het WK van 1974 in Duitsland maar speelde daar geen minuut. Later kwam hij nog tot 20 interlands waarin hij 11 keer wist te scoren. Aan het WK van 1974 hield hij ook een nare smaak aan over vertelde hij vele jaren later, hij werd tijdens die periode veelvuldig gepest door de Ajaxspelers Suurbier en Krol.

Na Club Brugge vertrok hij weer richting Nederland en koos voor Ajax ondanks de plagerijen van zijn nieuwe teamgenoten. Vier seizoenen Ajax leverde hem vele titels op. Hij werd in alle Amsterdamse seizoenen topscorer van Nederland. Bekend zijn de vijf doelpunten welke hij in één wedstrijd scoorde tegen zijn oude club Feyenoord. Hij maakte zijn doelpunten op allerlei manieren van intikkertjes tot prachtige kopballen en van zweefduiken tot omhalen. Hij won één keer de zilveren schoen en twee keer de bronzen schoen als topschutter van Europa. Inderdaad we hebben hier met een topper te maken. 

Na Ajax vertrok hij weer naar onze zuiderburen. Anderlecht werd zijn standplaats. Hier bleef hij maat één seizoen waarin hij 25 goals maakte. Een doelpuntenmaker wordt altijd gevraagd en deze keer werd Rotterdam zijn tweede standplaats. Was het de eerste keer Feyenoord nu moest hij zijn kunsten gaan verkopen in West bij Sparta op het mooie Kasteel.

In het seizoen 80-81 werd Geels topscorer bij Sparta en werd met 22 goals voor de vijfde keer topscorer van het jaar in de eredivisie. Topclub PSV legde hierna beslag op deze ware doelpuntenmachine. In Eindhoven werd het niet een heel groot succes. In het eerste seizoen wist hij nog 15 keer het net te vinden maar in zijn tweede seizoen moest hij de 2e viool spelen achter Jurrie Koolhof, hij scoorde dat seizoen nog 4 keer voor PSV. Zijn laatste seizoen als profvoetballer vond plaats in Breda bij NAC waar hij dus zijn imposante carrière afsloot met 12 doelpunten. Een geweldig tijdperk werd afgesloten. Ruud Geels bij alle topclubs in Nederland en België wist hij zich staande te houden met al zijn doelpunten. Hij scoorde maar liefst 1026 doelpunten in 18 seizoenen, wat een geweldige prestatie van deze, voor de voetballiefhebber, uniek en fijn mens.

Na zijn voetbalcarrière begon Ruud Geels een schildersbedrijf.

Wil je meer lezen over Ruud Geels, in 2007 is er een biografie over hem geschreven: "Altijd Raak".