De magie van stadion Veldwijk....

29-12-2021

In 1961 ben ik met mijn ouders verhuisd van de Bornsestraat 258 naar de nieuwbouwwijk Veldwijk-zuid. We kwamen op een steenworp afstand te wonen van stadion Veldwijk, de thuishaven destijds van de HVV Tubantia. De club speelde (semi) betaald voetbal in de 2e divisie. Keek je de andere kant op dan zag je de voetbalvelden van de HVV Hengelo. De blauwhemden speelden topamateurvoetbal in de landelijke eerste klasse. In 1956 zijn ze zelfs gekroond als eerste landskampioen van Nederland bij de amateurs, na de invoering van het betaalde voetbal. 

Doordat mijn vader lid was van de HVV Tubantia was het destijds een vanzelfsprekendheid dat ik ook bij die club zou gaan voetballen. Als zesjarige ging ik al met mijn vader mee naar de "Kuip" zoals stadion Veldwijk in de volksmond werd genoemd. Uiteraard de echte grote "Kuip" stond en staat nog steeds in Rotterdam, maar dit even terzijde. Mijn vader stond bij de kaartjes controle en dan kon ik zo mee naar binnen. De spelers betraden via de tunnel het veld. Toen ik mijn eerste voetbaltenue kreeg was dan ook de eerste gedachte: door die tunnel wil ik ook eens het veld betreden. En dit is ook een aantal keren gelukt.

Voor de trainingen moesten we ons omkleden in kleedkamer 5 naast de kleedkamer waar de in mijn beleving grote sterren zich in het rood witte voetbaltenue hesen. Ik keek als kind enorm op tegen de sterren uit het betaalde voetbal. Strating, Rompelman, Baas, Rensen, Olde Riekerink en nog veel meer illustere namen. Tubantia trok in die jaren niet veel publiek mede daarom heeft de club in 1967 een stap terug moeten doen naar de amateurs. Mijn eigen hoogtepunten met wedstrijden in het grote stadion waren onder andere een kampioenschap met het Tubantia C1 elftal en 2 titels met het befaamde straatvoetbaltoernooi van juffrouw Smit.

Klik voor vergroting op de foto's.