NOL HEIJERMAN.....

HVC, Xerxes, Sparta en Excelsior. 


Nol Heijerman, de man met het lange haar. Maar wie had dat eigenlijk niet in die tijd? Geboren op 10 oktober 1940 te Rotterdam. Als jeugdspeler is hij begonnen bij RFC een in die tijd gerenomeerde club. Toen Heijerman in 1961 dienst in moest ging hij voetballen in de eerste divisie bij HVC Amersfoort. In 1962 vetrok hij naar Xerxes waarmee hij in 1966 wist te promoveren naar de eredivisie. Hij maakte zijn debuut voor Xerxes op 25 augustus 1963 met een 2-2 gelijkspel tegen Wageningen.

Na het kampioenschap met Xerxes verruilde hij de blauwwitte formatie en ging spelen voor Sparta. Met Sparta behaalde hij in het seizoen 70-71 de bekerfinale welke helaas verloren ging tegen het sterkere Ajax. In het Olympisch stadion werd het 2-1 voor de Amsterdammers.

Gerrie Mühren scoorde 1-0 uit een strafschop, Stef Walbeek maakte voor de kasteelheren gelijk 1-1 maar het was Johan Neeskens die de Amsterdammers weer op voorsprong zette en uiteindelijk ook beslissend was voor de bekerwinst.

De "Beatle" van Sparta speelde 223 wedstrijden voor de ploeg van Rotterdam West en wist daarin 64 keer te scoren. In de 10 Europese wedstrijden met Sparta wist de hij 3 goals te maken.

Citaat uit de Schiedammer destijds: Toen de voetbalbond hem eens vier wedstrijden schorste, schreef de krant: 'Xerxes-Beatle Nol Heijerman is 'gekortwiekt'. Niet door zijn kapper, maar door de KNVB.'

Heijerman was niet alleen erg geliefd en populair op Spangen maar ook in het Rotterdamse uitgaansleven was hij een graag geziene gast. Een playboy met veel humor.

In 1975 speelde Heijerman nog één seizoen voor Excelsior waarna hij zijn carrière beeindigde.

De voormalige rechtsbuiten overleed in januari 2015 op 74-jarige leeftijd na een ernstige ziekte.