REVU schaatshelden.....

Wat een tijd, schaatswedstrijden in de jaren zestig en zeventig. 's Middags waren de Europese of wereldkampioenschappen op de tv. Het invullen van de tijden in de daarvoor speciaal gemaakte lijsten in de kranten. Geweldig na de tijd gingen we als kinderen op rolschaatsen de wedstrijden naspelen. Ik zelf was uiteraard fan van Kees en Ard maar ook Fred Anton Maier stond bovenaan mijn lijstje, zeker als het ging over de lange afstanden zoals de 5 en 10 kilometer. 

Klik op onderstaande foto om alle Revu posters achter elkaar te zien. Veel plezier.Het tijdperk Ard en Keessie is mij bijgebleven als een jongensdroom. Onderstaand een korte samenvatting van deze vrienden samen hebben betekend voor de Nederlandse schaatssport. Onderstaand staat wat informatie over deze twee schaatslegendes. (brond wikipedia)

Ard Schenk (Anna Paulowna, 16 september 1944) is een Nederlands voormalig langebaanschaatser. Hij werd driemaal wereldkampioen allround bij de amateurs en eenmaal bij de profs. Daarnaast won hij drie gouden olympische titels en werd hij even vaak Europees kampioen bij de amateurs en een keer bij de profs.

De jaren dat Schenk zijn schaatssuccessen vierde, gaan door als het tijdperk van 'Ard en Keessie'. Met Keessie wordt Kees Verkerk bedoeld, zijn belangrijkste Nederlandse rivaal op het ijs. Schenk en Verkerk waren tijdens hun schaatsloopbaan immens populair in Nederland en werden beschouwd als ware volkshelden.

Klik hier voor alle successen van Ard Schenk.... 

Cornelis Arie (Kees) Verkerk (Maasdam, 28 oktober 1942) is een Nederlands oud-langebaanschaatser. Hij werd tweemaal wereldkampioen, eenmaal olympisch kampioen, eenmaal Europees kampioen en viermaal nationaal kampioen. Verkerk behoort niet alleen tot de allerbeste schaatsers die Nederland gekend heeft, maar was ook een van de meest populaire. Hij wordt in Nederland beschouwd als een nationale volksheld.

De jaren van zijn schaatssuccessen staan bekend als het tijdperk van 'Ard en Keessie'. Ard staat voor Ard Schenk, zijn grootste concurrent. Na zijn schaatscarrière vestigde Verkerk zich in Noorwegen waar hij samen met zijn Noorse echtgenote een kampeer- en recreatiewoningpark exploiteert bij Hamresanden in Kristiansand.

Klik hier voor alle successen van Kees Verkerk.....