ROELF-JAN TIKTAK.....

Veendam, Sparta en AZ


Roelf-Jan Tiktak debuteerde op 18 jarige leeftijd in het betaalde voetbal voor Veendam (foto rechts), de plaats waar hij op 6 mei 1958 ook geboren is. 

Tiktak was een talentvolle middenvelder die van 1972 tot 1980 voor Veendam speelde, waarvan 4 seizoenen in de eerste selectie. 

Na 98 duels voor Veendam te hebben gespeeld, waarin hij vij keer scoorde, maakte hij de stap omhoog en vertrok naar Sparta Rotterdam om op het mooie Kasteel te gaan spelen. 

Mede op aandringen van Barry Hughes destijds de trainer van Sparta was de keuze niet zo moeilijk.

Bij Sparta speelde hij samen met o.a. Danny Blind, Rene van der Gijp en de oud bondscoach Louis van Gaal. Mooie Europese wedstrijden tegen HSV en Borussia M. Gladbach waren de kersen op de taart.

Van 1980 tot 1982 speelde Tiktak 60 officiële wedstrijden voor de Spartanen. De progressie welke hij nog steeds maakte bij Sparta werd in 1982 beloond met een mooie transfer naar AZ dat in 1981 nog kampioen van Nederland werd.

De beginjaren bij AZ werden mede door de vele middenvelders en de vele blessures geen groot succes. De oplossing was een uitleenbeurt in 1985-1986 naar Sparta. In Rotterdam herpakte hij zich en kwam weer op zijn oude niveau van voor al de blessures. 

Ook bij AZ waren er mooie Europese wedstrijden. Heel Nederland zal zich zijn doelpunt tegen Inter Milaan nog herinneren, het leverde AZ in het seizoen 82-83 een mooie 1-0 zege op. Helaas ging de uitwedstrijd destijds met 2-0 verloren. KLIK HIER VOOR HET DOELPUNT.....

Het jaar hierna keerde Tiktak dan ook weer terug bij AZ waar hij nog tot 1990 ruim honderd wedstrijden voor de Alkmaarders speelde. 

Hierna moest hij vanwege een zware knieblessure noodgedwongen stoppen. 

Wel werd hij nog geopereerd maar niet met resultaat. Na zijn actieve voetbalcarriëre is Tiktak in de verzekeringswereld terecht gekomen. Ook werd hij scout voor de AZ jeugd en

Interlands: Tiktak speelde 5x voor Jong Oranje en tevens speelde hij voor het Nederlands militaire elftal. Ook kwam hij uit voor Nederland B en het Olympisch elftal.